Пряжа
Перед тим як приступити до роботи, треба правильно підібрати і підготувати пряжу для в'язання. Від того, наскільки будуть підібрані нитки по товщині й інших властивостях, залежить краса і добірність майбутнього виробу.
Для в'язання гачком використовують вовняну, напівшерстяну, бавовняну і синтетичну пряжу. Звичайно пряжа продається в клубках або мотках. Варто розрізняти поняття клубок, моток, пасмо.
Клубок - це нитки, змотані у формі кулі.
Моток - нитки, намотані на що-небудь, наприклад, на спинку стільця.
Пасмо - частина мотка.
Існує чимало сортів вовни, з яких прядуть нитки для ручного в'язання. Кращими із сортів є ті, що мають шовковисте, тонке, довге й еластичне полотно. До них відносяться відомі в нас ангорська, мериносова, верблюжа вовна і мохер.
Ангорська вовна - це м'який легкий пух ангорського кролика. Звичайно, з одного пуху не в'яжуть, а прядуть його, з'єднуючи з вовняною, бавовняною або шовковою ниткою.
Мериносова вовна - тонка, пухната вовна вівці мериносу. Одним із кращих сортів мериносової вовни вважається австралійський.
Верблюжа вовна - буває м'якого або грубою, це залежить від віку верблюда. Красивий природний колір вовни від світлого до темно-коричневого дозволяє використовувати її без попереднього фарбування.
Мохер - це вовна ангорських кіз. Вона довга, тонка, міцна із шовковистим блиском. Натуральний колір - чисто-білий. У пряжі мохер найчастіше з'єднують із синтетичною ниткою або вовняний. У Росії подібну вовну одержують з оренбурзьких кіз і в'яжуть з неї знамениті оренбурзькі хустки.
Якщо Ви вирішили в'язати кольоровий візерунок або контрастні смуги, то необхідно перевірити міцність фарбування. Для цього змочіть кінець нитки водою, закладіть в білу тканину, і пропрасуйте гарячою праскою. Якщо на тканині не з'явиться кольорової плями, значить нитка пофарбована міцно.
Номер пряжі - на етикетці мотка фабричного виробництва звичайно вказується номер, виражений дробовим числом, наприклад, 32/2, 64/2. Цифра до риси вказує товщину нитки - чим менше це число, тим тонше нитка. Цифра після риси показує зі скількох ниток скручена пряжа. При купівлі пряжі в магазині, варто звертати увагу на номер фарбування на всіх пакувальних етикетках, він повинен бути однаковий.
Витрата пряжі - з більш пухнатої пряжі (повітряної ) і слабко скрученої , витрата сировини при в'язанні зменшується. Наприклад, для виконання пуловера (ажурного) 50 розміру буде потрібно 400 - 500 гр вовни 32/2 (довжиною 781 м), на спідницю буде потрібно 600-700 гр тієї ж пряжі, на шапочку - 100-150 гр. Купуючи пряжу, не забувайте про це . Врахуйте й те, що навіть не занадто брудна пряжа при пранні втрачає 10 % маси. Це відноситься тільки до вітчизняної пряжі, імпортну не перуть, її використовують відразу в роботу.
Порада: якщо у Вас є хоча б найменший сумнів, що пряжі буде недостатньо, крім занепокоєння така робота нічого не принесе, тому купуйте краще більше пряжі.
Купуючи пряжу, зверніть увагу на довжину нитки. Чим тонше нитка , тим більше можливостей вибору. Оптимально, якщо в 100 гр пряжі буде не менш 300 м.
Для того, щоб вовна зберегла свої властивості, потрібно з самого початку правильно з працювати. Вовна і напівшерсть змотують у клубки вільно, не користуючись ніякими папірцями або іншими підкладками. Починаємо намотувати на два пальці, поступово підкладаючи третій , потім четвертий пальці і нарешті, намотуємо на всі п'ять пальців. При тугому перемотуванні вовна втрачає пружність.
Клубок можна намотати так, щоб одна нитка вільно виходила із середини клубка, а інша йшла зовні. Для цього треба відміряти кінець нитки в 10-12 см і в цьому місці затиснути її трьома пальцями, складеними разом ( великий вказівний і середній), а кінець нитки тримати в руці. Зробити 10-15 витків навколо пальців, отримане з ниток кільце зіштовхнути з вказівного і середнього пальців, залишивши його на великому . Звільнені пальці знову з'єднати з великим , поклавши їх із зовнішньої сторони кільця , і знову зробити 10-15 витків навколо трьох пальців, при цьому помінявши напрямок намотування.
У процесі намотування клубка великий палець увесь час знаходиться в його середині, а середній і вказівний періодично, через 10-15 витків, виймають і прикладають із зовнішньої сторони клубка, при цьому постійно змінюючи напрямок.
Для в'язання гачком використовують вовняну, напівшерстяну, бавовняну і синтетичну пряжу. Звичайно пряжа продається в клубках або мотках. Варто розрізняти поняття клубок, моток, пасмо.
Клубок - це нитки, змотані у формі кулі.
Моток - нитки, намотані на що-небудь, наприклад, на спинку стільця.
Пасмо - частина мотка.
Існує чимало сортів вовни, з яких прядуть нитки для ручного в'язання. Кращими із сортів є ті, що мають шовковисте, тонке, довге й еластичне полотно. До них відносяться відомі в нас ангорська, мериносова, верблюжа вовна і мохер.
Ангорська вовна - це м'який легкий пух ангорського кролика. Звичайно, з одного пуху не в'яжуть, а прядуть його, з'єднуючи з вовняною, бавовняною або шовковою ниткою.
Мериносова вовна - тонка, пухната вовна вівці мериносу. Одним із кращих сортів мериносової вовни вважається австралійський.
Верблюжа вовна - буває м'якого або грубою, це залежить від віку верблюда. Красивий природний колір вовни від світлого до темно-коричневого дозволяє використовувати її без попереднього фарбування.
Мохер - це вовна ангорських кіз. Вона довга, тонка, міцна із шовковистим блиском. Натуральний колір - чисто-білий. У пряжі мохер найчастіше з'єднують із синтетичною ниткою або вовняний. У Росії подібну вовну одержують з оренбурзьких кіз і в'яжуть з неї знамениті оренбурзькі хустки.
Якщо Ви вирішили в'язати кольоровий візерунок або контрастні смуги, то необхідно перевірити міцність фарбування. Для цього змочіть кінець нитки водою, закладіть в білу тканину, і пропрасуйте гарячою праскою. Якщо на тканині не з'явиться кольорової плями, значить нитка пофарбована міцно.
Номер пряжі - на етикетці мотка фабричного виробництва звичайно вказується номер, виражений дробовим числом, наприклад, 32/2, 64/2. Цифра до риси вказує товщину нитки - чим менше це число, тим тонше нитка. Цифра після риси показує зі скількох ниток скручена пряжа. При купівлі пряжі в магазині, варто звертати увагу на номер фарбування на всіх пакувальних етикетках, він повинен бути однаковий.
Витрата пряжі - з більш пухнатої пряжі (повітряної ) і слабко скрученої , витрата сировини при в'язанні зменшується. Наприклад, для виконання пуловера (ажурного) 50 розміру буде потрібно 400 - 500 гр вовни 32/2 (довжиною 781 м), на спідницю буде потрібно 600-700 гр тієї ж пряжі, на шапочку - 100-150 гр. Купуючи пряжу, не забувайте про це . Врахуйте й те, що навіть не занадто брудна пряжа при пранні втрачає 10 % маси. Це відноситься тільки до вітчизняної пряжі, імпортну не перуть, її використовують відразу в роботу.
Порада: якщо у Вас є хоча б найменший сумнів, що пряжі буде недостатньо, крім занепокоєння така робота нічого не принесе, тому купуйте краще більше пряжі.
Купуючи пряжу, зверніть увагу на довжину нитки. Чим тонше нитка , тим більше можливостей вибору. Оптимально, якщо в 100 гр пряжі буде не менш 300 м.
Для того, щоб вовна зберегла свої властивості, потрібно з самого початку правильно з працювати. Вовна і напівшерсть змотують у клубки вільно, не користуючись ніякими папірцями або іншими підкладками. Починаємо намотувати на два пальці, поступово підкладаючи третій , потім четвертий пальці і нарешті, намотуємо на всі п'ять пальців. При тугому перемотуванні вовна втрачає пружність.
Клубок можна намотати так, щоб одна нитка вільно виходила із середини клубка, а інша йшла зовні. Для цього треба відміряти кінець нитки в 10-12 см і в цьому місці затиснути її трьома пальцями, складеними разом ( великий вказівний і середній), а кінець нитки тримати в руці. Зробити 10-15 витків навколо пальців, отримане з ниток кільце зіштовхнути з вказівного і середнього пальців, залишивши його на великому . Звільнені пальці знову з'єднати з великим , поклавши їх із зовнішньої сторони кільця , і знову зробити 10-15 витків навколо трьох пальців, при цьому помінявши напрямок намотування.
У процесі намотування клубка великий палець увесь час знаходиться в його середині, а середній і вказівний періодично, через 10-15 витків, виймають і прикладають із зовнішньої сторони клубка, при цьому постійно змінюючи напрямок.
Комментариев нет:
Отправить комментарий